2011. július 27., szerda

Barackos Charlotte/Apricot Charlotte

Egyik kedvencem a Charlotte torta. Egyszerű, de nagyon látványos. Már rég szerettem volna kipróbálni. Barackosat készítettem, ahogy az eredeti recept is szól.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 e.k. liszt
  • 6 e.k. kristálycukor
  • pici só
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • kajszi lekvár
A krémhez:
  • 1 doboz barackos joghurt (nálam Danone)
  • 250 g habtejszín
  • fél cs. habfixáló
  • 3 db őszibarack
  • 1 cs. zselatin
  • 2-3 e.k. kristálycukor (ízlés szerint)

A tészta hozzávalókból 6 tojásos piskótát készítek, majd zsírpapíron, a sütő egyik lapján elegyengetem. A sütőlapok nálam kb. 38x30 cm-sek. 20 perc alatt kisütöm, még melegen feltekerem (én ki sem szedtem a zsírpapírból, mert ilyenkor könnyen törik, egyszerűen a papírt a szélénél fogva felhengergettem vele, és így hagytam kihűlni). Közben elkészítem a krémet: a habtejszínt robotgéppel felverem, plusz egy fél csomag habfixálót elbír.  Hozzáadom a joghurtot, és a cukrot. Megpucolom a barackokat, kimagozom őket és kis szeletekre vágom, aztán óvatosan a krémbe hempergetem. A tasak hátulján lévő utasítás szerint elkészítem a zselatint és beleöntöm a krémbe. Hűtőbe teszem.
A kihűlt piskótatekercset megkenem baracklekvárral, feltekerem, és kb. 1 cm vastag tekercsekre vágom. Kibélelek egy mély, kerek tálat (nálam egy nagy salátástál volt) fóliával és körberakosgatom a piskótatekercsekkel. Miután körbeértem, beletöltöm a krémet, és a maradék tekercseket a tetejére rakosgatom. Ráhajtogatom a tetejére is a fóliát, és hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap lehámozom a fóliát a tetejéről, egy határozott mozdulattal megfordítom, leveszem róla tálat és a maradék fóliát. És íme…


A pusztítás után:


2011. július 26., kedd

Trüffel torta/Truffle cake

Ezt a trüffeltortácskát pusztítottuk el Orsi barátosném szülinapja alkalmából. Holland kakaós piskóta, trüffelkrém és étcsoki... csakis nélkülözhetetlen alapanyagokból áll. :)


Hozzávalók egy 18cm-es formához:
A tésztája 4 tojásos kakaós piskóta, ezt külön most nem írom le. 

A krémhez szükség van:
  • 4 dl tejszínre,
  • 10-10dkg ét- és tejcsokira.

Díszítéshez:
  • fél tábla étcsoki bevonó
  • pralinégolyók
  • rokokó tortadara

Elkészítés:
A kakaós piskótát kisütjük, majd hűlni hagyjuk.
Felforraljuk a tejszínt a krémhez, és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a darabokra tört csokit. Addig keverjük, amíg el nem olvad teljesen. (Tudom, hogy mindig mindenkinél ezzel jövök, de egy kis holland kakaó a csokis sütinek sose árt! Most is kapott 2 evőkanállal, és gyönyörű lett a színe, az ízéről nem is beszélve). Amikor levesszük a tűzről, még folyik rendesen, de velem ellentétben, nem kell aggódni, megköt rendesen másnapraJ. Ezért egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a csokis tejszínből robotgéppel krémes habot verünk, a tortát ízlés szerint félbe, vagy 3 lapra vágjuk és megtöltjük vele. A torta oldalát is kenjük be, és szórjuk meg tortadarával.
Tetejére gőz fölött megolvasztott tortabevonó kerül. A maradék krémből habzsákkal (vagy egy sima zacskóval, aminek a végét lecsippentettük) pöttyöket nyomunk a torta tetejére, és ezekre helyezzük a pralinégolyócskákat. A torta közepére a számokat dekortollal rajzoltam.a torta, mégis inkább   lágy, n  em pedig tömény.  

Vigyorgó eprek/Smiling strawberries cake

Megmutatom nektek, hogy mostanában miket sütöttem. Nem biztos, hogy kronológiai sorrendben, mert a kevésbé jól sikerülteket nem most akarom itt viszont látni.:)

Ezt az epres tortát még az eperszezonban sütöttem, 2 féle eperből. Az egyik nagyobb szemű, a másik kicsi, kemény. Már régóta szerettem volna babapiskótával körberakott tortát készíteni, csak sajnos nekem extra igényeim voltak: túrós legyen, ne joghurtos, ne tejfölös. Az eper benne legyen, ne rajta. Ezek után persze egyetlen receptet sem találtam, pedig kinyomtattam vagy 20-at, végül  mentem a magam feje után. Előfordul :P


A piskóta 4 tojásból készült, a krém receptjét megosztom veletek.
Hozzávalók:

piskótához:
  • 4 tojás
  • 4 e.k. kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fél cs. sütőpor
  • 4 púpozott kanál liszt
a krémhez:

  • 250 g tejszín (én Meggle-t használtam)
  • 250 g krémtúró
  • ¼ citrom reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • egy kevés habfixáló
és még: 
  • 50 dkg eper
  • 1 csomag babapiskóta
Először a habtejszínből kevés habpor hozzáadásával kemény habot vertem. Egy másik tálban összekevertem a túrót a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal (ízlés szerint lehet hozzáadni egy pár csepp citromlét és kristálycukrot is, de én jobban szeretem, ha kicsit savanykás).  Ezután összekevertem a 2 krémet, és hűtőbe tettem állni.
Amikor a piskóta lap kihűlt, megkentem egy réteg krémmel, és beterítettem az egészet csíkokra vágott eperrel. Utána még egy réteg krém következett, és a torta oldalára is jutott. A tetejét tetszés szerint díszítettem eperrel, az oldalát pedig félbevágott babapiskóta darabokkal (pont elég volt egy csomag). A szalag egyben össze is tartja a tortát, amíg kellőképp beérik a hűtőben, de díszítésnek sem utolsó : ) Természetesen felszeletelve nem készült kép, pedig gyönyörű sárga színe lett a tésztának a friss házitojástól, amit kaptunk.

Kezdem...

Rendszeresen olvasom a tortás blogokat és úúú-zok meg ááá-zok azon, hogy milyen szép tortákat készítetek (akinek inge, nyugodtan vegye magára :)
Most épp segédmunkás vagyok a saját konyhámban, a tanáraim a különböző alapanyagok és eszközök, a páratartalom a konyhában és a sütőm.
Legnagyobb kritikusom véleményén kívül (aki én magam vagyok) is szívesen fogadom az építő kritikát.
Üdv mindenkinek!
Tejszínhab
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...