2011. december 29., csütörtök

Gasztroajándékok III. - Bonbonok / Christmas gastro gifts III.

Ezek az utolsó idei ajándékok, amiket magam készítettem. Egy üveg házipálesz és anyum-féle narancslekvár társaságában hamarosan kipróbálják, bírnak-e egy 4 órás vonatutat :). Mutatok képeket.
Na mit rejt a doboz?



3-féle saját készítésű bonbont. A bal oldaliak csokiganache-os-diósak, holland kakaóporba forgatva. A középsőek tölteléke ugyanez, annyi módosítással, hogy a közepükben egy marcipángolyó rejtőzik és darált dióba forgattam őket. A jobb oldaliak gesztenyések, rumos meggy töltelékkel, és étcsokiba forgatva. A díszítésük fehér csoki.



És a recept. Attól függően, hogy mennyi bonbont szeretnétek, nyugodtan variáljátok a mennyiségeket. Ez kb. 20 db-ra elegendő.
Hozzávalók:

  • 20 dkg darált dió/mogyoró/keksz
  • 20 dkg 60%-os étcsoki
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • a díszítéshez darált dió, keksz, kakaópor stb...

Az étcsokit darabokra törtjük, vízgőz felett felolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal (úúú, isteni illata van!!!). Ennek  kb. 2/3-át hozzákeverjük a darált dióhoz/mogyoróhoz és hűtőbe tesszük megszilárdulni. Én azért kb. 10 dkg. darált kekszet is tettem bele, különben überdiós lesz a végeredmény. Kb. 20 perc múlva már lehet vele dolgozni, kis golyókat formázunk belőle és meghempergetjük a választott köntösben :). Ugyanez szerintem fehércsokival is kivitelezhető, kókuszreszelékbe forgatva. A gesztenyések tölteléke is rém egyszerű, a gesztenyemasszából golyókat gyúrtam és rumba áztatott befőttmeggyet tettem a közepébe. Felolvasztott étcsoki a "kabátja", amit egy kis hűtős pihi után olvasztott fehércsokival cifráztam.

2011. december 27., kedd

Karácsonyi mandulatorta

Egy régebbi – talán Tina konyhája – újságban láttam meg ezt a receptet és egyszerűen nem bírtam nyugton maradni… meg kellett sütnöm. Ez lett a Karácsonyi tortánk. Némi kis változtatás azért van benne, de a receptet ide másolom, ha valakit érdekelne. Én a narancslikőr helyett házi narancslekvárral kentem meg és mandarinlikőrt locsoltam rá és füge helyett aszalt barackot kockáztam bele.


Hozzávalók 24 cm-es formához:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg kétszersült (nálam háztartási keksz)
  • 20 dkg héjas mandula
  • 20 dkg aszalt füge
  • 1 tk. liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 6 tojás
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 4 ek. narancslikőr (nálam mandarin)
  • 4 dkg marcipánmassza
  • 30 dkg ét tortabevonó

Elkészítés:
A 10 dkg csokoládét lereszeljük, a kétszersültet (kekszet) és a mandulát ledaráljuk. A fügét (nálam aszalt barackot) felkockázzuk, a lisztbe forgatjuk. A vajat 10 dkg cukorral, a csipet sóval és a lereszelt  narancshéjjal kikeverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgákat a vajas-cukros krémbe dolgozzuk. A darált kekszet, sütőport és a darált mandulát összevegyítjük, hozzáadjuk a vajas krémhez. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és váltakozva a reszelt csokival és a gyümölccsel a masszába forgatjuk.
A tésztát a kikent tortaformába kanalazzuk, majd az előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45 percig sütjük (nekem rá kellett húznom kb. 10 percet). 
A sütőből kivéve rövid ideig hűlni hagyjuk a tortát, majd meglocsoljuk narancslikőrrel és esetleg narancslével. 
Amikor teljesen kihűlt a tortánk, felolvasztjuk a bevonómasszát, bevonjuk vele a tortát, majd 30 percre hűtőbe állítjuk. Ezután a maradék csokimasszával megcifrázzuk a tetejét, és színes marcipángolyókkal díszítjük.

2011. december 23., péntek

Boldog Karácsonyt!

Pár napja részt vettem Kata, a Katucikonyha blog írójának játékában. Nagyon jó kis játékot hirdetett, mi tervezhettük meg a csokikat, amelyeket aztán ő elkészített. Az én választásom 2db 50g-os csokira esett: egy étcsoki tábla mogyorókrokanttal, tonkababbal (ezt már rég meg akartam kóstolni) és rózsaborssal és egy tejcsoki tábla szárított levendulával és liofilizált eperrel. Ma meg is érkezett a csomag, hát mit mondjak…vétek megenni, olyan szépek! Itt is köszönöm szépen Kata, hogy ilyen ínycsiklandó csokitáblákat alkottál! :)

Egyúttal pedig minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak békés, boldog, szeretetben és gasztronómiai finomságokban gazdag Karácsonyt kívánok! :)  

2011. december 22., csütörtök

Gasztroajándékok II. - Mézeskalács koszorú csavart mintával / Christmas gastro gifts II.

Mohánál láttam meg ezeket a gyönyörűségeket és kedvet kaptam a kipróbálásukhoz. Háát meg kell mondjam, van hova fejlődni. Ez is mehetett volna M@rti bevállalom-játékába, mert a mézeskalácsom túl puha lett, és sütőből történő kivétel után rögtön összeesett, mint valami részeg a kocsma előtt. Nem adtam fel, elhatároztam, hogy megmentem (hát nem? Mások 10 éve kísérleteznek mézeskalács-receptekkel, én gondoltam, megy az elsőre is :D Éljen az optimista szemlélet!). A cukormáz egy egész napot száradt rajta, de mire odáig jutottam, hogy kidekorálom, szegény vmiért megrepedezett. Na, végül ez lett belőle. Első próbálkozásnak mondjuk 5/10 :) Várom a következő karácsonyt :)



2011. december 18., vasárnap

Hókirálynő / Snow queen cake

Régi vágyam volt ennek a tortának az elkészítése. A torta maga főzött puncs töltelékkel készült, zselatinos fondattal burkolva (amivel első alkalommal kísérleteztem és szerintem többet nem is fogok). Ennek ellenére azért megmutatom nektek a művet :) Itt még volt egy csomó porcukor a ruháján, a havas hatás miatt.



A feje marcipán, ezt sokkal könnyebb volt formáznom.

Gyilkossáááág!

2011. december 12., hétfő

Gasztroajándékok I. - Illatos karácsonyi szalag / Christmas gastro gifts I.

Azért is szeretem a Karácsonyt, mert ilyenkor szabadon lehet kreatívkodni, anélkül, hogy bárki is firtatná az elkészült ajándékok/tárgyak funkcióját. Bár amiket most mutatok, azoknak éppen van, de ez nem tántorít el, hogy karácsony kifogással újabb és újabb bigyók kerüljenek ki a kezeim közül.



Ezeket a dísz szalagokat anyumnak, hercim anyujának és magamnak készítettem. Azon túl, hogy szépen mutatnak a függöny előtt, még isteni illatuk is van. Bár fázisfotóm nincs, mert gyorsan kell őket készíteni a ragasztás miatt, leírom, én hogy csinálom.



Első feladat, hogy kiválasszuk a szalagot és a rá kerülő terméseket. Érdemes egyébként fényes textilt választani, mert a szatén meg organza szalagok nem bírják a rájuk kerülő súlyt. Aztán a termések/fűszerek: szárított alma, szárított narancs (ezt én házilag készítettem, nagyon alacsony fokozaton sütőben tényleg csak szárítani szabad, úgy egy órát), szárított rózsa, egész fahéj, egész szegfűbors, szegfűszegek, csillagánizs, textil csillagok stb. 
Először elrendezgettem őket a szalagon, ahogy akartam, aztán ragasztópisztollyal felragasztgattam őket (meg lehet próbálni sima ragasztóval is, de félő, hogy az elnyomja majd a fűszerillatot, én még sose próbáltam…). Mikor lemértem a szalagot, 10 cm-t ráhagytam visszahajtani. Én nem szöszöltem azzal, hogy ráhúzzam a karnisra (bár úgy is lehet: összeragasztjuk a pisztollyal a hurok két végét), ezért egyszerűen áthurkoltam a karnis fölött és biztostűvel rögzítettem. Ennyi :) Nemsokára jövök egy újabb gasztroajándékkal. 


2011. december 8., csütörtök

Angyali érintés / Angel cake

Ezt a megoldást még nem láttam senkinél, és épp maradt egy kevés pillecukros fondantom, hát nosza. Belül vaníliás piskóta oroszkrém ízesítéssel.


A nap tanulsága pedig: győztes csapaton ne változtass! Aznap próbáltam ki egy új piskótát - nem jött be, morzsálódott, és tejszínes krémmel együtt... vááá, a hajamat téptem. Némi vajkrémmel és dupla réteg fondanttal így sikerült korrigálnom, de alig mertem megmozdítani, a háttér ezért ilyen béna. Bocsi :). A márványos hatást direkt meghagytam. A dizájn miatt megmutatom nektek, mert a szárnyacskáim tetszenek magamnak. :) Ami még tetszik, hogy a gyöngyök nem hófehérek (szintén pillecukor fondantból vannak), így méginkább ráerősítenek a gyöngyház árnyalatra, ami olyan "angyali". A végén kevés lüszterport is szórtam a szárnyakra a csillogás érdekében.



2011. december 4., vasárnap

Jégkorszak torta Motkánnyal / Ice Age cake with Scrat

Ezt a tortát egy mikulásbulira vittem. Most kérdezhetnétek, hogy hol van rajta a mikulás… Igen, az eredeti terv az volt. Aztán gondolkoztam, hogy talán huszonéves emberek nem szeretnének kicsi mikuláscsomagokat vagy már nem olyan vicces számukra az eredeti ötletem. Közben Pixie is felhívta a figyelmem az általa szervezett SAD-re, amelyben téli meséket kellett tortásítanunk. Kaptam is az alkalmon, hogy akkor összekötöm a kettőt. Modern gyerek vagyok, szóval a télről és a hóról egyből a Jégkorszak jutott eszembe.


A torta egy 23 cm-es formában sült, amelyet cikkcakkban kettévágtam. Belül kakaós piskóta és Oreo keksz ízesítésű (a következő módon: mascarpone+habtejszín+cukor+oreo keksz darabok – az egész úgy nézett ki, mint egy nagy Oreo keksz :) A víz zselatinból készült, amit kékre színeztem.


A borítás és a betűk pillecukor fondantból készültek (nekem ez ízre és állagra is jobban bejön, mint a zselatinos változat), a Motkány barna marcipánból van (fázisfotók itt). A betűknek és a tortának ezüst lüszterrel adtam jeges csillogást, és egy kis porcukrot szitáltam rá, hogy havas legyen. Az ötletet ezúttal egy külföldi példa adta, amit végül persze módosítottam, de az első kanál liszttől az utolsó fondantgolyóig az én munkám :)



Utólag még javítottam a repedéseken a jégen :)

Még tart a játék is nálam! Aki még nem jelentkezett, de szeretne egy aranyos kis karácsonyi csomagocskát nyerni, itt megteheti!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...