2012. május 27., vasárnap

Zöld marcipán orchideás menyasszonyi torta / Wedding cake with green marzipan orchids

Klau barátnőmmel az egyetemről ismerjük egymást.Sok-sok emlékezetes buli színhelye volt kis lakásuk :)) Most ők kértek fel, hogy a számukra legnagyobb "bulira" - az esküvőjükre - én készítsem a tortát.  Nagyon örültem, de így még egyetlen tortámnál sem izgultam!!! Ez az első ilyen tortám, így legyetek elnézőek velem :)

We know each other with my friend Klau from University, where we used to party together a lot. Now, it was time for their biggest party ever - their wedding with András - and they asked me to bake the wedding cake! I was very excited, since this is my first wedding cake, so dear readers, please be lenient with me...


Előre beszereztem mindent: bútorossal furnérlapot vágattam alulra tartólapnak. Ezt bevontam öntapadós csomagolóval, majd oldalra egy szép szalagot kötöttem és feldíszítettem egy kis kristállyal. A tartórudakat előre beszereztem, alátámasztásnak az emeletek alá kartonlapból kivágtam a szintek alá a megfelelő méretet, majd ezt is bevontam az öntapadós papírral. Egy bambuszrúd tartja egyensúlyban az emeleteket.

I bought everything in advance: a fiberboard was cut to hold the cake, which I covered with ecru wrapping paper, and stack a nice ribbon on its side. I also glued a little crystal for decoration onto the ribbon. I purchased some dowels for the lover cakes and cut out the "plates" for them from carton paper, which were also covered in the same wrapping paper. A bamboo stick goes through the cakes vertically to hold them in position.

Pár nappal a nagy nap előtt elkészítettem a virágokat unidecből. Klassz hét volt, egyik nap 30 fok a másik nap 15... Hát persze, hogy nem maradtak meg, a közepüket kivéve... Már épp a pánikolás közepén tartottam, mikor hercimnek (este 9-kor) mentő ötlete támadt: miért nem marcipánból csinálom a szirmokat. Zöld marci gyorsan beszerez, számtalan szirom kiszúr, virágdrót beleilleszt, berovátkáz, elvékonyít, kéztördelés közepette aludni tér. Másnap összeállítottam a virágokat - hát jobban remegett a kezem, mint szegény Michael J. Fox-nak... 2 szirmot és 1-2 fejet sikerült is eltörnöm, de sebaj, mert volt még talonban. Ezután egy kis sziromfestékkel életet leheltem beléjük és beköltöztek egy fóliával alaposan kipárnázott dobozba, hogy bírják az utat hazafelé... Itt látjátok őket szállításra készen...

A few days before the wedding I started to make the flowers from unidec. We had silly weather then: one day 30 degrees and the next 15. Of course my flowers broke, except for their throats, which were hanging upside down on the flower wires. I just started to panic, when my boyfriend took me to buy some green marzipan (at 9 p.m). Then I started to make the several petals, inserted a wire in each, made them thinner, then went to bed immediately, being very exhausted. When I assembled them the next day, my hands were shakier, than poor Michael J. Fox's. I broke some of the petals and throats anyway. Then with a little petal dust, I made the flowers alive and moved them to a box full of foil, because they had to travel 3 hours. Here you see them in their little box: 


Itt pedig már a tortán:
And here on the cake:


A torta ízvilága: az alsó emelet csupa csoki (kedvencemmel, a holland kakaóval), a középső gesztenyés, a felső pedig túrós-erdeigyümölcsös volt, amit pénteken reggel töltöttem be, és pár óra múlva már burkoltam is, hiszen szombaton szállítottuk a helyszínre!! Ehhez két számomra nagyon fontos férfiember segítsége is kellett: apumé és hercimé. Mindkettőjüknek nagy-nagy puszi érte! :) Ezen kívül segédkeztek a gyöngysorok felhelyezésében, amit végül kis lüszterfestékkel tettem csillogóvá (a meghívott gyerekek imádták).
Az esküvő nagyon szép volt, zöldben és rózsaszínben pompázott minden, és számomra külön megható volt, amikor a pár megköszönte a tortát, illetve a vendégek elkezdtek licitálni azon, hogy melyik szint a legfinomabb (a szemfülesek mindegyiket megkóstolhatták:) Éljen az ifjú pár! :)

About the tastes: the upmost tier is cottage-cheese flavoured vanilla cake with berries, the second is chestnut and the lowest one is chocolate cake with chocolate filling with my favourite ingredient: dutch cocoa! I filled the cakes on Friday and covered them in unidec the same day, because they were carried to the spot the next day. For the logistics, I'd like to say a big THANK YOU for the two most important men in my life: my daddy and my "prince" :) Moreover they helped me to stick the little pearls on the cake which I have painted with a little lustre dust to give them a shiny look (the kids loved it).
The wedding itself was beautiful, dazzling in green and pink decoration, and I was touched when the cake was brought into the restaurant and the bride and groom said thank you for it with a huge smile. Also, when the guests made bets on which tier tastes better, I had to laugh (some of them could even taste all 3). 
Congratulations to the young couple! :)




2012. május 15., kedd

Kiflikoch / Crescent "koch"

Avagy egyszerű, szájban szétolvadós, arany tojáshabos gusztusosság egy kis csavarral.
Meg kell állapítsam nem egyszerű villamoson szállítani, de megéri a próbálkozást. Sok receptet néztem végig, és az a helyzet, hogy egyik jobban különbözött a másiktól, a nagyimé pedig titkos, így ez úgy készült, ahogy én akartam.:)

A simple dessert, melting in one's mouth, with golden egg crust on the top - tempting, isn't it? :)
Not easy to carry on the tram though... but definately worths trying. As I've studied over several recipes, and saw that they were so different, I made this one my style.



Hozzávalók:

  • 3 kifli
  • 8 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. van. cukor
  • 4 tojás
  • 1 e.k. liszt
  • baracklekvár ízlés szerint
  • darált mandula ízlés szerint
Ingredients:

  • 3 crescents
  • 800 ml milk
  • 100 g sugar
  • 1 package of vanilla sugar
  • 4 eggs
  • 1 tablespoon of flour
  • marmalade
  • ground almonds


A kifliket kb. 2 cm-es karikákra vágtam, tűzálló tálba helyeztem. Elkezdtem melegíteni a tejet a vaníliás cukorral. Mikor már meleg volt de még nem forrt, meglocsoltam vele a kifliket, ezután visszatettem forrni. Közben szétválasztottam a tojásokat, és fele kristálycukorral a sárgákat kevertem habosra, felével pedig a fehérjét vertem habbá. A kiflikre kis kupacokban anyum sárgabarack lekvárját halmoztam, és megszórtam darált mandulával (az eredeti recept diót tesz bele, én azt annyira nem szeretem darálva). Amikor felforrt a tej, óvatosan beleöntöttem a sárgáját és egy csapott evőkanál liszt társaságában nekiállítam sűríteni. Amikor már sodó állagú lett, ráöntöttem a kiflikre, és 200 C-ra előmelegített sütőbe toltam kb. 20 percre. Mikor ez letelt, a felvert tojáshabot ráhalmoztam a süti tetejére és 150C-on addig sütöttem, amíg szép aranyszínt nem kapott (kb 10 perc). Ki kér?

Slice the crescents to ca. 2cm in diameters. Start heating the milk with the vanilla sugar in it. Place the crescents into a fireproof pan and pour some warm (not hot!) milk on it. Boil the rest of the milk and meanwhile seperate the eggs. Beat the eggwhites with half of the sugar and the yolks with the other half. Put some marmalade on top of the crescents, and sprinkle your dessert with ground almonds. When the milk is ready, gently add the eggyolks and the flour to it, and start to solidify it. When it has become crustard-like, pour it on top of the crescents and place it into the preheated (200 C) oven for ca. 20 minutes. After the 20 minutes, place the beaten eggwhite on top of the dessert, and bake it for another 10 minutes on 150 C, or until it becomes a bit golden. It should not be crusty, but it should melt in your mouth. Want some? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...