2013. szeptember 20., péntek

Szünet

Amint azt bizonyára ti is észrevettétek, újabban eléggé megritkultak a bejegyzéseim. A jó oldala viszont ennek, hogy végre sikerül az első igazi lakásunkban megvetni a lábunkat a közeljövőben.
Nem mondom, hogy szerelem volt első látásra, mert tetszett ugyan az ingatlan, de elég zűrös jogi és anyagi állapotban volt. Utólag visszatekintve nem is biztos, hogy lenne kedvem újra belevágni a dologba. Egyébként sem vagyok egy türelmes típus, de amikor a bürokrácia az én időmmel és a türelmemmel játszik, attól a hajam tépem, mert pont az idő az, amit soha, sehogy, senki nem tud visszaadni nekem.
Most viszont én kérek egy kis időt tőletek, amíg rendezzük a dolgainkat, na meg amíg lesz egy új konyhám sütögetni :) Addig is olvasóként itt maradok, tehát nem búcsúzom, nem szabadultok tőlem. Sőt, mondhatni szívesen veszem érdeklődéseteket hogylétem felől :)
Virtuális ölelés:
tejszínhab
 

fotó:www.freshome.com

2013. szeptember 1., vasárnap

Blogkóstoló 11. - Sajtos, sós ropik/ Salted, cheesy breadsticks

Fél lábbal az új lakásban nem nagyon sütögetek a napi betevőnkön kívül :) De látva a 11. blogkóstoló háziasszonyának kilétét, aki egyik kedvenc bloggerinám, Dina, mégis sütésre vetemedtem. A sorsoláson Kisribizli blogját kaptam, ki is gyűjtöttem pár nagyon gusztusosan tálalt főételt tőle, aztán mégsem hazudtolva meg magamat, végül egy süteményt választottam. Sósat, mert az viszonylag kevés van nálam. És azzal a lendülettel visszatettem a zacskó chipset a bevásárláskor, és nyúltam a legnagyobb sajt felé, hogy az esti filmnézéshez egy kis rágcsát készítsek magunknak :)

"Taste another blog" - this is a game among hungarian bloggers, where, during a random selection, each one gets a pair from another gastro blog. You have to bake/cook something from your pair's blog. This is what I've came up with - a salty dessert with cheese. A fine savoury snack.  


Hozzávalók: 

12 dkg liszt
12 dkg szobahőm. vaj
12 dkg sajt
1 tk. só
szezámmag, köménymag, mák...
1 tojás sárgája

Ingredients:

120g  flour
120 g room temperature butter
120 g cheese
1 tablespoon of salt
sesame seeds, cumin, poppy seed...
1 eggyolk

A sajtot lereszelem (én most Trappistával készítettem, ez volt a leggazdaságosabb, de legközelebb kipróbálom füstölt sajttal, vagy fetával). A lisztet összekeverem a sóval, beletördelem a vajat, majd hozzáadom a reszelt sajtot. Összegyúrom, befóliázom, 15 percre hűtőbe teszem. 
Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és derelyevágóval (nekem csak pizzavágóm van) kis rudakat szaggatok belőle, majd sütőpapírra helyezem őket, megkenem a tojássárgájával, és beszórom a kívánt magokkal :) Nálam sima és szezámmagos lett a választék. 
180C-os előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészülnek. 
Ami külön tetszik a receptben, hogy nem tartalmaz élesztőt, és rendkívül jól variálható a magok és a sajt is benne. Próbáljátok ki, reggelinek sem utolsó, bár most fog-ügyek miatt kávétilalmon vagyok, ezért üres a csésze (egyébként jelenlegi kedvencem, ugyeszép?:).

Grate the cheese (Trappist was my choice, but you can also go with feta, smoked, cheddar, whatever you want...). Mix flour with salt and break butter into it. Add the cheese last, then knead together the mixture and let it rest in the fridge for 15 minutes in a foil. 
Roll out the pastry on a floured surface (it should be 0,5 cm thick), then cut to even sticks. Lay them onto baking paper, grease with the beaten eggyolk, and sprinkle with the seeds. 
They'll be golden in a preheated 180 C oven after 15 minutes. 
The best thing about this recipe is, that it does not contain yeast, and the cheese and seeds are finely variable. Good companion for coffee, tea or wine either!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...